VP6-7.2.1-7.4.1.1-16 Radó-ház külső és környezetének felújítása

Radó-ház külső és környezetének felújítása
Pályázat kódszáma: VP-6-7.4.1.1-16
Projekt azonosítószáma: 1778538988A projekt célja és rövid összefoglalása:
 
Meglévő, a város központjában álló, XVIII században épült kúria épület. Az épületről készült megelőző engedélyek, dokumentációk, szakvélemények alapján az épület külső-belső felújítását határozta el az Önkormányzat 2 ütemben.
I. ütemben az épület külső részén a tetőszerkezet és a héjazat cserével, párkányok kialakításával, bádogos szerkezetek cseréjével, a nyílászárók javításával-cseréjével, a fém szerkezetek, rácsok, spaletták javításával, a főfalak injektálásos vízszigetelésével, a homlokzat újra vakolásával, színezésével, műkő díszek elhelyezésével, az épület körül drén rendszer kialakításával, a csapadékvíz összegyűjtésével. Az épület belső részén a meglévő födémek meghagyásával, fölé azt megerősítő monolit vb födém kerül, hozzá felkötésre kerülnek a meglévő látszó fafödémek. A boltozatos terem, valamint a tároló padlásfeljáró helyiség felett nem készül vb födém, egy későbbi padlásmegközelítő lépcső lehetőségének fenntartásával. A belső nyílászárók javításra, restaurálásra vagy cserére kerülnek. A boltozatos és a szomszéd helyiségekben építtető emlékszoba és kiállítótér funkciót irányoz elő. Az épület többi helyiségében az önkormányzat egy közösségi tér kialakítását tervezi, klubjellegű működtetéssel. Ennek megfelelően a helyiségek közötti belső ajtók bélelt tokszerkezetei felújításra, cserére kerülnek, de az ajtók nem kerülnek felhelyezésre. A helyiségekben új padozat készül, szigeteléssel, új burkolatokkal. Az épület előtér helyiségében a régi kőburkolattal azonos új burkolat kerül visszaépítésre. A minimális falbontás és építéssel kialakításra kerülő vizesblokk kialakításánál új a régiekkel egyező szerkezetű belső nyílászárók kerülnek elhelyezésre. A gépészeti és elektromos felújítás során a legkevesebb bontással, aljzatban, mennyezet feletti vezeték vezetéssel kerül az új rendszer kiépítésre.
II. ütemben készül el a két különböző kert (angol és francia) az engedélyezett tervek alapján, de ez jelen projektet nem érinti.
 
Projekt szakmai-műszaki tartalma
 
A projekt megvalósítási helyszíne:                 9653 Répcelak, Radó Kálmán tér 1.
A megvalósítási hely helyrajzi száma:           Répcelak 300 hrsz
A telek területe:                                                 3596 m2
Jelenlegi beépített alapterület:                       179,106 m2
 
Répcelak Vas megye északi részén található. Répcelak központjában a felújított Fő tér szomszédságában áll a téglalap alaprajzú Radó-ház-ként ismert épület. Kontyolt nyeregtetős cserépfedésű épület. Az épület a dél-keleti homlokzattal csatlakozhatott feltehetően a valamikori kastélyhoz. Az észak-keleti homlokzaton négy ablak található két szélső jellegtelen a jobb középső íves záródású, a bal középső téglalap alakú. Észak- nyugati oldalon egy ablak és több elfalazott nyílás található. Dél nyugati oldalon szabályosan kiosztva 4 ablak található. Az épület lábazata ciklokővel burkolt homlokzati síkból kiálló. Az épület statikailag megfelelő. Értékesek a belső ajtók és a Stahlemberg címerrel díszített teknőboltozatú szoba, melyben eredeti herendi cserépkályha található. Az épület jelen állapotában nem sokáig tartható. Amennyiben a következő években nem kerül felújításra a most is rossz állapot még tovább romlik, és a későbbiekben félő, hogy a műemlék olyan károkat szenved amelyek visszafordíthatatlanok, arról nem is beszélve, hogy a szépen felújított Fő tér csúf pontja. Az épület környékének tervezésekor az egykori kert megmaradt elemeit meg kell őrizni, kiemelten az ott található 2 db platánfára. Az épületben a stukkós és a másik két nagy szoba falfelületeinek esetleges díszítettsége további restuarátori kutatást igényel. A kutatás eredményeként alakítható ki a későbbiekben a szobák átalakítása. Az értékleltárban szereplő nyílászárók, rácsok és padlóburkolatok lehetőség szerint megőrizendők. Az ablakok külső tok- és szárnyszerkezeti újragyártandók, de a külső ablakszárnyon hőszigetelt üveg nem javasolt. A fedélszék bontása az állapota miatt javasolt, de lehet kisebb tetőforma kialakítása. Az épület négy tetősarkán vissza kell állítani a bástya szerű tornyokat, és a tetőn a macskalépcsőt. A homlokzaton helyre kell állítani a még
fellelhető kazettás motívumokat, és az elfalazott nyílásokat ki kell bontani.
 
Kedvezményezett:                 Répcelak Város Önkormányzata
 
Megítélt támogatás:               18.769.185,-Ft
Támogatás mértéke:             75%
Megvalósítási időszak:          2017.10.10. - 2019.05.31.
 

Közbeszerzési eljárás


Képgaléria

 • 27712
 • 27763
 • 27703
 • 27715
 • 27700
 • 27721
 • 27601
 • 27643
 • 27757
 • 27682
 • 27655
 • 27697
 • 27592
 • 27796
 • 27607